dijous, 27 de març del 2014

Teoria Tema 6

Tema 6. Eines de la Web 2.0: Cloud Computing

Índex:
  1. Computació en el núvol.
  2. Avantatges del Cloud Computing.
  3. Desavantatges del Cloud Computing.
  4. Tipus de núvol.
  5. Aplicacions educatives en el núvol.
  6. Aportacions. 
  7. Bibliografia.  
1. Computació del núvol.

És el terme per designar als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines. 

Les aplicacions basades en tecnologia núvol no funcionen en un sol ordinador, sinó que es difonen per tot un clúster distribuït, utilitzant espai d’emmagatzematge i recursos informàtics de tantes màquines. 


Els serveis de computació en xarxa tenen tres nivells:
  1. Nivell 1: Aplicacions que tenen una sola funció a les quals normalment s’accedeix mitjançant un navegador Web. Per exemple: Gmail.
  2. Nivell 2: Ofereix la infraestructura sobre la qual es fabriquen i funcionen aquestes aplicacions. Per exemple: App Engine.
  3. Nivell 3: Són els que ofereixen recursos purament informàtics sense una plataforma de desenvolupament, com: GoGrid, Elastic, Computi Cloud.
2. Avantatges del Cloud Computing.
  • En el núvol es consumeix solament l’energia necessària, la qual cosa contribueix a l’ús eficient de l’energia.
  • No existeix la caiguda del servidor, perquè sempre hi ha algú controlant-la, de manera que no cal esperar al fet que vinga el personal a arreglar-ho. 
  • Les actualitzacions són automàtiques i es conserven totes les personalitzacions que hàgim introduït.
  • Es port començar a treballar ràpidament en qualsevol aplicació.
  • Es pot prescindir d’instal·lar qualsevol tipus de maquinari i per tant requereix molt menys inversió.
  • Les infraestructures utilitzades tenen una major capacitat.

3. Desavantatges del Cloud Computing.
  • La disponibilitat d’aplicacions depèn de la disponibilitat d’accés a Internet.
  • Tots els treballs i dades de l’usuari estan en el núvol, de manera que si hi hagués algun problema es pot posar en perfil la seguretat dels nostres materials.
  • L’usuari no disposa de còpies de seguretat, com podia tenir-les quan el programari que utilitzava podia estar instal·lat.

 4. Tipus de núvols. 
- Núvols públics. Són les que estan manejades per altres persones i alberguen el treball de molts clients; els sistemes d’emmagatzematge són comuns, i els servidors, la xarxa i els discos, també els serveis que són gratuïts solen estar situats en aquest tipus de núvols.

- Els núvols privats. Són la millor pció per a les empreses o organitzacions que volen tenir un servei propi amb les aplicacions que desitgen, a mesura de les seves necessitats. Són els propietaris del servidor, disc. 

- Els núvols híbrids. Són una combinació de les anteriors, disposa d’una infraestructura privada però al seu torn es poden manejar aplicacions en l’espai del núvol públic. 


5. Aplicacions educatives en el núvol.


- Google Docs. Per a l’elaboració compartida de documents, fulls de càlcul, presentacions.

- Dropbox. Permet als usuaris deixar qualsevol arxiu en una carpeta designada. Aquest arxiu és sincronitzat en el núvol i en tots els altres ordinadors del client. Té suport per a historial de revisions, de manera que els arxius esborrats poden ser recuperats. 

Ambdues aplicacions proporcionen ordinadors virtuals a estudiants i personal sense necessitat que cada persona posseeixi un ordinador portàtil o de taula. Solament és necessari un navegador i accés a internet per disposar d’emmagatzematge i recursos il·limitats.


6. Aportacions

Aquest vídeo ens explica què és el Cloud Computing i quines són les principals característiques que té. També ens explica quins avantatges té sobre les grans i les xicotetes empreses i els usos que hi poden fer d'aquest servei de negocis i tecnologia. És un vídeo molt interessant per a qui no entenga del tema y vullga aprendre més. Per a obtenir més informació, podem visitar aquesta web.

7. Bibliografia.
  • Apunts de classe. 
  • Barroso, J. y Caber, J. Nuevos escenarios digitales. Las tecnologías dce la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. Edición Piràmide. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada