dissabte, 8 de febrer del 2014

Práctica 1



COM FER UN BLOG?

Aquesta pràctica va dirigida a la creació d’un blog. Però…sabeu què és un blog?


Un blog és un lloc Web on un o diversos autors desenrotllen continguts. Els blogs també es coneixen com weblog o quadern de bitàcola. La informació s’actualitza periòdicament i, de la mateixa manera, els textos es plasmen en forma cronològica; primer apareix el més recent. 


En cada article d’un blog, els lectors tenen la capacitat de deixar els seus comentaris. Al seu torn, aquests poden ser contestats per l’autor de manera que es va creant un diàleg. Altra característica dels Blogs és que solen tindre una temàtica específica. L’autor escriu amb total llibertat i la temàtica és particular, els hi ha de tipus personal, periodístic, empresarial o corporatiu, tecnològic, educatiu (edublogs), polítics, etc. (informació obtinguda de http://www.ivirtual.info/articulos/2-sitios-web/7-ique-es-un-blog-y-para-que-sirve.html


Abans de res, hem d’obrir el navegador Mozilla Firefox. Si no tenim descarregat el Mozilla Firefox, podem descarregar-ho de forma fàcil, segura i gratuïta des de la següent pàgina. Només hem de polsar el botó de descàrrega gratuïta i se’ns descarregarà un arxiu “.exe”. Quan el tinguem descarregat, clickem dues vegades, li donem a “executar” i el instal·lem. 


Una vegada instal·lat, obrim el navegador i introduïm en el buscador de Google la paraula Blogger. Ens fiquem en la primera entrada que ens eixirà, o ho podem fer directament des d’ací Normalment, si és el primer blog que creem, utilitzarem un estil senzill. Ja dins, ens demanaran el compte i la contrasenya de Gmail. Els introduïm i iniciem sessió. Quan ja estem dins, li donem a l'opció "Nou blog" i omplim una sèrie de dades: 
(Totes les fotos que van a aparèixer són originals).
 
Quan hagem omplert el buit de “Títol” i el de “Direcció” tindrem que decidir el tipus de plantilla. A continuació anem a crear una nova entrada, també anomenat post. Per a crear-ho, punxem en la opció “Crear entrada nova”.

Una vegada hagem seleccionat aquesta opció, ens eixirà una espècie de document Word. En aquesta part hem de posar el títol que tindrà la nostra entrada i baix, en el full en blanc, escriurem el que vulguem. A l’hora d’escriure, sempre escollirem l’opció “Redactar” per a escriure como a un Word. No hem d’utilitzar l’opció “HTML”. Aquesta opció fa referència a un llenguatge de programació que s’utilitza per al desenvolupament  de pàgines d’Internet. (http://definicion.de/html/#ixzz2sNwsHBHZ). Quan hagem acabat d’escriure, podem modificar el tipus de lletra, la seua grandària, si el volem subratllat, en negreta, o en cursiva. A continuació, explicarem unes altres funcions que podem fer: 


L’opció “enllaç”:

Mentre estem escrivint, si desitgem posar un enllaç a una pàgina web, hem de clicar en l’opció “enllaç”. Una vegada hagem clicat, hem d’escollir quina paraula posarem d’enllaç o bé podem subratllar eixa paraula i clicar a “enllaç” directament. Una vegada posada la paraula, podem enllaçar-la a una direcció web o a una direcció de correu electrònic. Cliquem l’opció “Obrir aquest enllaç en una ventana nova” i acceptem. 


L’opció “Inserir imatge”:

Si volem ficar una imatge, qualsevol imatge, en els formats JPG, GIF o PNG hem de clicar en la figura de la imatge. A continuació tenim una sèrie d’opcions:

  • Pujar: Pots pujar una imatge des del teu ordinador telèfon. A més, podem pujar diverses fotos al mateix temps.
  • Des d’un blog: Des d’un altre blog.
  • Des d’Àlbums web de Picassa.
  • Des del teu telèfon: Sempre i quan tingues l’aplicació descarregada.
  • Des de la teua càmera web.
  • Des d’una URL: Posem l’URL directament.

Sempre que pugem una imatge que siga d’Internet, haurem de posar d’on l’hem treta. Per exemple: www.imatgesdelcel.com .Una vegada estiguin elegides les fotos, li donarem a “Afegir les imatges seleccionades”. Quan aparega la imatge podem canviar la grandària i centrar-la a la dreta o a la esquerra si cliquem d’amunt. Si cliquem a “llegenda” podem escriure al peu de la imatge o la podem eliminar. Si volem visualitzar con està quedant la nostra imatge, polsarem el botó de “Vista prèvia”. Si ja hem fet els canvis necessaris, li donem al botó “Guardar” i “Publicar”. 

L’opció “Inserir un vídeo”:


Si volem posar un vídeo, haurem de clicar en la icona del vídeo. Quan ho hagem fet, ens eixiran diverses opcions per a pujar el vídeo. Pots posar vídeos: Propis, des de Youtube, des dels teus vídeos de Youtube, des del teu telèfon i des de la càmera web. Si ja hem decidit el vídeo que volem posar, punxem en l’opció “Seleccionar”. 


Una última explicació quant a l’entrada, mencionaré els elements que es troben a la dreta: 
 

  • Amb l’opció “Etiquetes” podem assignar-li una classificació a  la nostra entrada sobre el contingut que tenen.
  • A més, tenim l’avantatge de poder publicar una entrada a  una hora i una data determinada, només hem de programar-la en el calendari.
  • També podem ficar un enllaç permanent a la nostra entrada.
  • A més, podem col·locar la localització del nostre lloc.
  • Per últim, amb el botó “Opcions” podem fer coses com permetre els comentaris.

Una vegada hem decidit tots els components que volem que tinga la nostra primera entrada, seleccionem l’opció “Publicar”, situat dalt a la dreta. L’entrada la podrem canviar en qualsevol moment amb l’opció “Editar”.  


A continuació anem a explicar les extensions que es troben en la part esquerra quan entrem al nostre blog.

  • Visió general: Podem veure una gràfica i unes dades sobre la quantitat de visites que ha tingut el nostre blog, els seguidors que tenim i els comentaris que han realitzat. 
  • Entrades: Ací apareixen totes les entrades que hem publicat. 
  • Pàgines: Amb aquesta opció podem mostrar les pàgines com “Pestanyes principals”, “Enllaços naturals” i també podem “No mostrar-ho”.
  • Comentaris: Mostra els comentaris que s’han publicat.
  • Google +: Ens dóna la possibilitat de millorar el nostre blog amb diverses aplicacions de Google +.
  • Estadístiques: Permet visualitzar més detalladament les visites que tenen el nostre blog. Podem saber el lloc de procedència de les visites, la quantitat de visites en un hora determinada, etc.
  • Diseny: En aquest apartat podem tenim la oportunitat de canviar la disposició dels elements del blog: Barra de navegació, encapçalament, missatges del blog, els diferents tipus de gadgets, etc.

Els gadgets són xicotetes aplicacions o animacions que tenen una funció específica. Els principals gadgets que emprarem són:

  • Botón + 1: Serveix per a saber quantes persones han compartir el teu blog.
  • Entrades populars: Serveixen per a que cada persona que entre al teu blog, sàpiga quines entrades han sigut les més populars.
  • Estadístiques del blog: Ens permet saber el nombre de visites que té el nostre blog.
  • Quadre de cerca: Permet als visitants buscar en el nostre blog, els nostres enllaços i el que hagem enllaçat.
  • HTML/Javascript: Aquest gadget permet agregar codis senzills que fan possible la interactivitat i el dinamisme a les pàgines i fer-les més interesants i útils als usuaris. Només és necessari copiar el codi HTML.
  • Enquesta: Serveix per a saber com ens valoraríem el nostre blog.
  • Enllaços: Mostra una sèrie d’enllaços a altres blogs, pàgines web, etc.
  • Etiquetes: Serveixen per a tindre la informació classificada. (Totes les etiquetes, per ordre alfabètic i en Nube).
  • Llicència Creative Commons: És una llicència de copyright (drets d’autor). Aquesta llicència la podem aconseguir d’una manera fàcil i senzilla.
o   Entrem en aquesta direcció: http://creativecommons.org/choose/?lang=ca

o   Cliquem a NO en les opcions “Voleu permetre que es comparteixin les adaptacions de la vostra obra?” i “Voleu permetre usos comercials de la vostra obra”?

o   A continuació, si volem posar més detalls per a tindre més enregistrat el nostre blog, podem omplir el quadre de baix.

o   La icona que se’ns generarà podem posar-la a grandària normal o compacta. Açò és al gust de l’autor del blog.

o   Quan hagem terminat, haurem de copiar el codi que s’ha generat i copiar-lo en el “HTML/Javascript”.




Plantilla: Aquesta opció ens permet o bé canviar el tipus de plantilla o bé configurar-la. En aquesta configuració a més podem canviar:

  • Fons de pantalla.
  • Ajustar l'ample del blog complet o de la barra lateral dreta.
  • Ajustar el disseny del cos del blog o del peu de pàgina.
  • L’opció “Avançat” ens permet configurar el tipus de lletra i el color de qualsevol part del blog.

Configuració: En la part de configuració, podem canviar i modificar les característiques generals del blog:

  • El bàsic: Canviar el nom del blog, l’autoria, la privacitat...
  • Entrades i comentaris: Pots canviar la quantitat d’entrades i comentaris que es permeten en el blog.
  • Mòbil i correu electrònic: Serveix per a connectar
  • Idioma i format: Ens permet canviar tant l’idioma del blog com el format de l’hora.

Aquests són els passos que hauríem de seguir per a crear el nostre blog i configurar-lo al nostre gust. Esper que la informació que us he donat siga útil. Espere que hàgeu comprés tots els passos i tingueu molta sort en la creació del vostre blog. 

Informació addicional:

  

En aquest vídeo ens expliquen de manera molt clara i molt senzilla què és un blog d’una manera molt detallada i a la vegada molt fàcil d’entendre. Parla de la seua “història” i l’evolució que està tenint. A més, ens explica les seues funcions, característiques, usos que se’ls solen donar, i els seus avantatges. Per últim, comenta per a què serveix un blog i com podem millorar-lo per a tindre més visites. 



En aquest blog es reflexa el dia a dia de l’aula amb recursos per a professors i activitats que abasteixen les diferents àrees d’aprenentatge. 



En aquest blog es publiquen els treballs que realitzen els alumnes en un taller de llengua.


Valoració personal

La realització d’aquesta pràctica ha sigut molt interessant, ja que no havia fet un blog en la meua vida i no sabia per a què servia. Ha sigut interessant perquè, com a futurs docents, hem d’estar actualitzats quant als recursos d’Internet, les possibilitats que se’ns ofereix, etc. 


Posta en pràctica del blog:

En la nostra futur pràctica com a docents, podríem apropar el blog a l’aula d’una manera interactiva. Posaríem els deures a través del blog, o bé posar enllaços a pàgines web on hagen jocs interactius, en els que, a banda de divertir-se, aprenguen.  Un altre ús podria ser el de pujar al blog totes les manualitats que facen, les excursions, etc., per a que els pares pugen veure què han fet els seus fills. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada