diumenge, 9 de febrer del 2014

Pràctica 2 (Google Docs.)



GOOGLE DOCS
Aquesta pràctica va dirigida a explicar com utilitzar Google Drive (o Docs.), però, primerament explicarem què és.  

Google Drive és una ferramenta que permeteix als usuaris crear, compartir i guardar els seus arxius en la xarxa, comptant amb una capacitat de 5GB gratuïts, però es pot ampliar a 25GB per US$2.49 o 100GB per US$4.99 al mes. Els que utilitzen el servei podran, a més, treballar els seus documents a temps real amb altres, on es podrà respondre comentaris i rebre notificacions. 

La informació que una persona puja té la facultat d’estar present en qualsevol dispositiu (Windows, Mac, lapotps que tinguen Google Chrome, telèfons mòbils, etc. ), de forma que es pot guardar des de l’ordinador i descarregar des del telèfon (informació sacada de http://www.rpp.com.pe/2012-04-25-sepa-para-que-sirve-google-drive-noticia_475445.html ). 

(Totes les fotos que van a aparèixer són originals).

Ara explicarem com utilitzar Google Drive: 

El primer que hem de fer és entrar en Google Drive des d’ací. Una vegada estiguem dins, posem el nostre compte de gmail i la contrasenya. 

Quan ja estem dins, vorem que hi ha un quadre roig amb les opcions “Crear” i al costat la de “Pujar”. La segona opció és per a pujar arxius o carpetes des del teu ordinador; la primera opció serveix per a crear diversos documents: Document, Presentació, Formulari, Carpeta, Full de càlcul, i Dibuix (explicarem els tres primers).  

DOCUMENT

El document de Google Drive té les mateixes característiques que un document Word, pel que ens resultarà més fàcil treballar amb aquest tipus de document. A més, podem posar-li un títol, per a que pugem trobar-lo més fàcilment. 

Si polsem el botó “Arxiu” ens apareixeran una sèrie d’opcions:
  • Compartir: En aquesta opció podrem compartir el document en diverses plataformes través d’un enllaç. També podem canviar la privacitat i invitar a persones per a que pugen veure el nostre treball.
  • Nou: Pots crear un altre document, ja siga una presentació, un formulari, un full de càlcul, etc., en una nova finestra. 
  • Obrir: Et permet obrir un document des de l’ordinador i treballar amb ell.
  • Canviar nom: Serveix per a canviar el títol del document.
  • Crear una copia: Pots crear una copia del document i enviar-la a diverses persones.
  • Moure a la carpeta: Mous el docuenta  una carpeta que pots crear a Google Docs.
  • Vore l’historial de revisió: En aquesta opció pots veure quan i quines coses has canviat o ha canviat la persona amb al que comparteixes  el document.
  • Idioma: En aquesta opció pots canviar l’idioma del document.
  • Descarregar com (Word, OpenDocument, PDF, etc.): Aquesta opció ens dóna la possibilitat de descarregar el document en qualsevol dels formats que ens permet.
  • Publicar en la web: El document en el que estem treballant el podem pujar-lo a la web. Quan cliquem en aquesta opció ens eixirà un quadre, i tenim que punxar en “Iniciar la publicació”. A continuació, obtenim un enllaç i un codi (per a possar-lo en el “HTML/Javascrip”) que podem possar-los, per exemple, en el blog. 
  • Enviar correu electrònic als col·laborados: En aquesta opció podem enviar un enllaç, del document en el que estem treballant, a la resta de col·laborados. Una vegada tingam asignats als col·laborados i configurat la privacitat de l’accés (que haurà de ser “Qualsevol usuari que reba l’enllaç” si volem que només el lligen certes persones). 
  • Enviar per correu electrònic com fitxer adjunt: És el mateix que l’opció d’abans, sols que en comptes d’enviar-ho com a enllaç, envies el document com a arxiu adjunt. Primerament decideixes en quin format ho vas a passar (HTML, OpenDocument, PDF, Word, etc.). A continuació fiques el/s correu/s electrònic /s, l’asumpte del missatge i el missatge. Finalment, li donem a enviar.
  • Configuració de pàgina: Podem configurar la grandària de la pàgina, el color, la posició, etc. 
  • Imprimir: Pots imprimir l’arxiu en qualsevol impressora.

PRESENTACIÓ:  
.
Primerament, hem d’aclarir que aquest tipus de document té les mateixes característiques que una Presentació de Microsoft PowerPoint. Per tant, qui ja haja treballat en aquest tipus de format, sabrà utilitzar molt bé aquesta la presentació de Google Docs. 

Al crear aquest tipus de document, ens eixirà quin tipus de plantilla volem. Açò és per al gusta de cadascú, i, de totes maneres, es pot canviar sempre que vulgam des de l’opció “Tema”. 

Les opcions al polsar el botó “Arxiu” són les mateixes que quan fem un document. Però, aquesta vegada hi ha dues opcions més:

  • Importar diapositives: Podem ficar diapositives que ja tinguem o bé podem pujar-les des de l’ordinador.
  • Configuració d’impressió i vista prèvia: Configures la impressió i l’adaptes al teu gust o les teues necessitats.

FORMULARI

Al entrar trobarem un quadre per a posar el títol al formulari i el tipus de disseny. Una vegada escollits, li donem a acceptar. Ja dins, ens trobem açò:


Primerament haurem de posar-li un títol al formulari, per a que la gent sàpiga quin tema tracta. També pots fer una descripció del formulari, açò és decisió de cadascun. 

A continuació, posem la pregunta sobra la que tracta el formulari. A més, podem col·locar un text d’ajuda, per a qui no haja comprés la pregunta o per a encaminar el tipus de pregunta que estem fent.
Els tipus de pregunta que estem fent pot ser de diferents tipus: Text, Text de paràgraf, Tipus test, Caselles de verificació, Triar d’una llista, Escala, Quadrícula, Data i Hora. Com podem veure, tenim una gran diversitat per a triar. Ara explicarem el de Tipus Test, que és el que nosaltres hem triat. 

Al triar l’opció de tipus test, podem col·locar diverses respostes per a que els usuaris trien la més convenient per a ells.  Per a ficar més respostes només hem de clicar en el quadre que està baix el d’Opció 1, en el que posa (“Fes clic per a afegir una opció”). 

En l’opció “Afegeix element” podem ficar un element qualsevol (Text, imatge, quadricula, etc.). Açò serveix per a fer més visual i atractiu el formulari, i per a facilitar informació als usuaris. Quan ja hagem terminat les preguntes i la configuració del formulari li donem a “Ok”.


En el quadre de baix, es mostra la part de la pàgina de confirmació. En aquesta part, podem configurar el formulari en relació a les respostes, sempre al nostre gust.


Una vegada posades les opcions que volem, polsem “Enviar formulari”. El podem enviar per enllaç, i ficar-ho a un blog, o bé podem enviar-ho per correu electrònic i invitar a altres persones per a que editen i milloren el formulari. 

No obstant, també tenim l’opció de transformar el formulari en un full de càlcul, mitjançant l’opció “Tria la destinació de les respostes”, per a tindre totes les respostes organitzades i gestionar millor les respostes i els resultats.



 D'aquesta manera tan senzilla i detallada podrem crear els nostres fitxers i compartir-los amb les persones que nosaltres vullguem.

Informació addicional:



El vídeo d'aquest enllaç mostra a un professor de música del primer cicle de l'E.S.O. Aquest home ens conta com ha introduït diversos recursos informàtics a la seua aula, com: blogs, WebQuest, Caça del tresor, etc. També ens explica la metodologia que ha emprat i com ha treballat tots aquests elements amb els seus alumnes. Encara que estiga parlant de l'ESO, pense que es podria transferir perfectament a un aula de primària, fent les modificacions necessàries. Sincerament, em pareix un clar exemple del que podem fer en l'aula amb les TIC i dels resultats possitius que podem tindre tots. 


En aquest enllaç trobarem un PDF amb 58 propostes didàcties per a aplicar les TIC en l'aula. 

Valoració personal

La realització d'aquesta pràctica ha sigut possitiva per diversos aspectes. El primer d'ells és que he aprés a utilitzar Google Docs., que mai l'havia emprat. El segon és que com la manera de treballar els documents és la mateixa que amb els programes de Microfost Word, PowerPoint, etc., no m'ha resultat difícil saber utilitzar-ho. Per últim, pense que aquesta pràctica em serà molt útil com a futur mestre a l'hora d'utilitzar Google Docs a l'aula.

Posta en pràctica de Google Docs:
 La meua proposta per a aplicar Google Docs a l'aula seria en el tercer cicle de primària, mitjançant la realització de treballs. Aquestos treballs seran del tema que els alumnes vullguen i hauran d'emprar diferents documents depenent de com es presente el treball. Si és un treball és llarg i no s'exposa a classe, ho podran fer en un document de text o una presentació. Si voen fer una enquesta, hauran d'utilitzar un formulari, etc. L'objectiu principal és que aprenguen a gestionar aquests recursos i tinguen una competència digital molt bona i sàpiguen utilitzar el Google Docs.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada